ເຂົ້າໜົມດອກຊໍ້ເປັນເຂົ້າໜົມທີ່ຈັດຢູ່ໃນອາຫານພື້ນບ້ານ ເຍື່ອງຫນຶ່ງຂອງຊາວອຸດົມໄຊ, ເຮັດຈາກເຂົ້າປະສົມກັບດອກໄມ້ປ່າຊະນິດຫນຶ່ງ ທີ່ມີຊື່ວ່າ “ດອກຊໍ້”
ຕົ້ນດອກຊໍ້ ເປັນຕົ້ນໄມ້ຊະນິດຫນຶ່ງ ທີ່ເກີດຢູ່ປ່າ ຕົ້ນໃຫຍ່ສູງ ມີດອກ ແລະ ຫມາກ. ດອກຊໍ້ເລີ່ມຈໍ່ດອກແມ່ນໃນຕົ້ນເດືອນ 3 ຂອງທຸກປີ ແລະ ດອກຈະເລີ່ມບານ ປະມານອີກ 12-15 ວັນຕໍ່ມາ ພິເສດດອກຊໍ່ອອກດອກຢູ່ພຽງແຕ່ເດືອນດຽວ ແລ້ວດອກກໍ່ຈະຮ່ວງຫຼົ່ນ.
ເຂົ້າຫນົມດອກຊໍ້ຖືເປັນເຂົ້າໜົມພື້ນເມືອງຂອງຊາວອຸດົມໄຊ ຊາວບ້ານມັກຈະເຮັດເຂົ້າຫນົມຊະນິດນີ້ໃນຍາມບຸນປະເພນີຕ່າງໆເຊັ່ນ ປີໃຫມ່ລາວ, ເອົາໃສ່ພາຂວັນ ແລະ ເວລາມີບຸນບ້ານ ຫຼື ບຸນວັດ ແຕ່ລະຄອບຄົວຈະເຮັດເຂົ້າຫນົມນີ້ໄປທານ, ເວລາຫຼີ້ນບຸນບັ້ງໄຟ ຕາມປະເພນີ ແຕ່ລະເຮືອນ ກໍມີເຂົ້າຫນົມດອກຊໍ້ໄວ້ສູ່ແຂກສູ່ຄົນທີ່ມາຢ້ຽມຢາມ ແລະ ເອົາເປັນຂອງຕ້ອນຂອງຝາກ, ປັດຈຸບັນນີ້ ເຂົາເຈົ້າບໍ່ພຽງ ແຕ່ເຮັດເຂົ້າໜົມນີ້ໃນຍາມບຸນປະເພນີ ແຕ່ຍັງເຮັດເພື່ອຂາຍເປັນສິນຄ້າສ້າງລາຍຮັບເຂົ້າສູ່ຄອບຄົວຕະຫຼອດປີອີກດ້ວຍ.
ດັ່ງນັ້ນ ການເຮັດເຂົ້າຫນົມດອກຊໍ້ຈຶ່ງທັງແມ່ນການອະນຸຮັກ ສືບສານເສີມຂະຫຍາຍພູມປັນຍາຊາວບ້ານ ທີ່ມີມາແຕ່ບູຮານນະການ ທັງສ້າງຄຸນຄ່າທາງເສດຖະກິດຂອງຊາວເມືອງໄຊ ແຂວງອຸດົມໄຊ.
ສ່ວນປະກອບທີ່ສໍາຄັນ
ຂັ້ນຕອນ ແລະວິທີປຸງແຕ່ງ
ສູດອາຫານ ສືບສານພູມປັນຍາທ້ອງຖິ່ນ ອາຫານພື້ນບ້ານຂອງຊາວເມືອງ ແຂວງອຸດົມໄຊ