ຖ້າຫາກຮ່າງກາຍຂອງຄົນເຮົາສາມາດຮຽນຮູ້ເພື່ອປົກປ້ອງຕົນເອງຈາກການຈູ່ໂຈມທຳລາຍຂອງເຊື້ອພະຍາດຕ່າງໆຈາກພາຍນອກ ພືດຜັກອາຫານການກິນກໍເປັນປັດໄຈໜຶ່ງທີ່ສຳຄັນ ຊ່ວຍໃຫ້ຮ່າງກາຍຂອງຄົນເຮົາໄດ້ຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ມີຊີວິດຢູ່ໄດ້
ເມື່ອຕົກຢູ່ໃນສະຖານະການອັນຍາກລຳບາກເຊັ່ນ ການແຜ່ລະບາດຂອງເຊື້ອໄວຣັສ ສິ່ງໜຶ່ງທີ່ເຮົາສາມາດເຮັດໄດ້ຄືການກຽມພ້ອມຮຽນຮູ້ ສຶກສາ ແລະ ນຳໃຊ້ໃຫ້ເກີດປະໂຫຍດ ເພາະການຮຽນຮູ້ ແລະ ການນຳມາປັບໃຊ້ຄືກຸນແຈໃນການດຳລົງຊີວິດຂອງມະນຸດເຮົາ
ນັບຕັ້ງແຕ່ມື້ທຳອິດທີ່ໂລກຮັບຮູ້ເຖິງຄວາມຮ້າຍແຮງຂອງການລະບາດທີ່ ອູ່ຮັ່ນ ນັກຄົ້ນຄວ້າຫຼາຍທ່ານຊຶ່ງສ່ວນໃຫ່ຍຢູ່ໃນອາຊີ ໄດ້ຄົ້ນຫາສານຈາກພືດເພື່ອນຳມາຮັບມືກັບເຊື້ອໄວຣັສ ແລະ ຮັກສາຜູ້ຄົນ. ຈົນມາເຖິງ ປະຈຸບັນມີສານຈາກພືດທີ່ຄົ້ນພົບຈາກການສຶກສາແບບຈຳລອງໂມເລກຸນ (molecular docking) ແລ້ວກວ່າ 50 ຊະນິດ ແລະ ສິ່ງທີ່ໜ້າສົນໃຈຄືຈຳນວນມະຫາສານຂອງສານທີ່ມີປະສິດທິພາບໃນການປ້ອງກັນເຊື້ອໃຫ້ເຂົ້າສູ່ເຊວ ແລະ ຍັບຢັ້ງການຂະຫຍາຍ ແລະ ແຜ່ເຊື້ອນັ້ນຢູ່ໃນອົງປະກອບຕ່າງໆຂອງອາຫານທີ່ເຮົາຮັບປະທານເປັນປະຈຳໃນແຕ່ມື້ນີ້ເອງ
ເຊິ່ງພືດພັນຕ່າງໆທີ່ສຳຄັນນັ້ນ ເປັນເຄື່ອງປະກອບໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານພື້ນເມືອງລາວ ເຊິ່ງປະກອບດ້ວຍພືດ 8 ຊະນິດທີ່ລ້ວນແລ້ວແຕ່ມີຄຸນນະສົມບັດໃນການເສີມສ້າງພູມຄຸ້ນກັນ ແລະ ຕ້ານໄວຣັສເຊັ່ນ:
ພືດສະໝຸນໄພເຫຼົ່ານີ້ພົບໄດ້ຫຼາຍໃນການຳມາປະກອບອາຫານພື້ນເມືອງລາວເຮົາ ດັ່ງນັ້ນຄິດຈະປຸງແຕ່ງອາຫານຄວນຄິດເຖິງອາຫານລາວພ້ອມເຄື່ອງປະກອບຈາກພືດສະໝຸນດັ່ງທີ່ກ່າວມານັ້ນ
ການສຶກສາຄົ້ນຄວ້າ ແລະ ນຳໃຊ້ກ່ຽວກັບເຄື່ອງເທດສະໝຸນໄພເປັນເລື່ອງສຳຄັນ ເພາະມັນຄືສ່ວນໜຶ່ງທີ່ຈະຊ່ວຍໃຫ້ເຮົາໄດ້ຊ່ວຍເຫຼືອຕົນເອງໄດ້ເມື່ອຍາມຈຳເປັນ ນອກຈາກການພຶ່ງພາຈາກແພດໝໍແລ້ວ
ອ້າງອີງ BIOTHAI