ອິດທິພົນຂອງດິນຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດ

ກົດຄື ປະລິມານໄຮໂດເຈນໄອອອນ ຫຼື ປະລິມານໄຮໂຕຣເຈນໄອອອນ ທີ່ຢູ່ໃນສານລະລາຍ ສານໃດແຕກຕົວໃຫ້ໄຮໂຕຣນຽມໄອອອນ ຫຼື ໄຮໂຕຣເຈນໄອອອນຫຼາຍ ເອີ້ນວ່າ ກົດແກ່, ສານໃດທີ່ແຕກຕົວໃຫ້ໄຮໂຕຣນຽມໄອອອນ ຫຼື ໄຮໂຕຣເຈນໄອອອນໜ້ອຍ ເຮົາເອີ້ນວ່າ ກົດອອ່ອນ. ປະລິມານໄນໂດຣກຊິລໄອອອນ ຫຼື ຢູ່ໃນສານລະລາຍສານໃດທີ່ແຕກຕົວໃຫ້ ຮີໂດຣກຊິດໄອອນຫຼາຍເຮົາເອີ້ນວ່າ ດ່າງແກ່ ແລະ ສານໃດທີ່ແຕກຕົວໃຫ້ຮີໂດຣກຊິດໄອອອນໄດ້ນ້ອຍເຮົາເອີ້ນວ່າ ດ່າງອ່ອນ

ສາເຫດຂອງການເກີດກົດໃນດິນມາຈາກຫຼາຍປັດໄຈເຊັ່ນ:

  • ແກັສຄາບອນໄດອອກໄຊໃນອາກາດ ເປັນອົງປະກອບແກັສຄາບອນໄດອອກໄຊ ເມືອລະລາຍລົງໄປໃນດິນຂະນະຝົນຕົກ ນ້ຳກໍຈະລວມກັບແກັສຄາບອນໄດອົກໄຊ ໃນດິນກາຍເປັນແກັສກາກໂບນິກ
  • ເກີດຈາກຂະບວນການພຸພົງເນົ່າເປື່ອຍຂອງອິນຊີວັດຖຸ, ຄວາມເປັນກົດມີຢູ່ 2  ຊະນິດຄື: ຄວາມເປັນກົດຈິງ ແລະ ຄວາມເປັນກົດແຝງ

ການວັດແທກ ຄ່າ pH ຂອງດິນຈະວັດແທກຄ່າປະລີມານໄຮໂຕຣນຽມໄອອອນ ຫຼື ໄຮໂຕຣເຈມໄອອອນ ຫຼື ຢູ່ໃນສານລະລາຍຄື: ວັດແທກແຕ່ຄວາມເປັນກົດຈິງເທົ່ານັ້ນ ເຊິ່ງບອກໃຫ້ເຮົາຮູ້ວ່າ ດິນມີຄວາມເປັນກົດຫຼາຍໜ້ອຍຍພຽງໃດ ເພື່ອປັບສະພາບດິນໃຫ້ເໝາະສຳລັບການປູກພືດ ຄ່າ pH ທີ່ເໝາະສົມຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດສ່ວນໃຫ່ຍຈະຢູ່ໃນລະຫວ່າງ 5.00 ເຖິງ 6.00.  ຖ້າຄ່າ pH ຕໍ່າກວ່າ 4 ສະແດງວ່າ ສານລະລາຍມີຄວາມເປັນກົດຈັດ ເຮັດໃຫ້ດິນມີແຄລຊຽມ ມັງການິດຊ່ຽມ ແລະ ໂປຣຕັດຊຽມຂ້ອນຂ້າງຕໍ່າ

ຄວາມເປັນກົດດ່າງຂອງດິນບໍ່ມີຜົນໂດຍກົງຕໍການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດ ແຕ່ຈະມີຜົນທາງອ້ອມຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດຄື: ເປັນຕົວຄວບຄຸມປະລິມານທາດອາຫານພືດ ທີ່ລະລາຍອອກມາໜ້ອຍເກີນໄປກໍຈະເຮັດໃຫ້ພືດຂາດທາດອາຫານທີ່ຈຳເປັນໄດ້. ນອກຈາກຄວາມເປັນກົດດ່າງ ຈະຄວບຄຸມການລະລາຍຂອງທາດອາຫານພືດແລ້ວ pH ຍັງມີອິດທິພົນຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ການທຳງານຂອງຈຸລິນຊີດິນ ຈຸລິນຊີພວກແບັກທີເຣຍ ຈະເລີນເຕີບໄດ້ໃນດິນທີ່ມີປະຕິກິລິຍາມໍ່ໆ 7.0 ສຳລັບເຊື້ອຣາ ຈະເລີນໄດ້ດີໃນດິນທີຂ້ອນຂ້າງເປັນກົດ

ພືດແຕ່ລະຊະນິດຈະມີຄ່າຂອງ Ph ທີ່ເໝາະສົມຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕແຕກຕ່າງກັນໄປ ຂຶ້ນຢູ່ກັບຊະນິດຂອງພືດ ແລະ ພັນຂອງພືດຄືດັ່ງຕາຕະລາງລຸ່ມນີ້
 

ພືດ/ຄ່າ pH
4.5
5.0
5.5
6.0
6.5
7.0
ເຂົ້າສາລີ
 
 
 
*
*
*
ເຂົ້າຟາງ, ໝາກຮຸງສາ
 
 
 
*
*
*
ຖົ່ວດິນ, ຢາສູບ, ໝາກເຜັດ, ໝາກຝັກຄຳ
 
 
 
*
*
 
ຝ້າຍ
 
 
*
*
*
*
ຜັກບົ່ວ
 
 
 
 
*
 
ຜັກກາດຫົວ, ຜັກກາດສະຫຼັດ, ກະລຳປີດອກ
 
 
 
 
*
*
ຖົ່ວຝັກຍາວ
 
 
 
*
*
*
ໝາກເຂືອ
 
 
 
*
 
 
ໝາກໂມ
 
*
 
 
 
 

 

ອ່ານເພີ່ມເຕີມ 

Share