ນິຍາມ
ນ້ໍາໝັກຊີວະພາບແມ່ນນໍ້າທີ່ໄດ້ມາກຈາກຊາກພືດ ແລະ ສັດ ຫຼື ສານອິນຊີຊະນິດຕ່າງໆທີ່ຫາໄດ້ໃນທ້ອງຖິ່ນເຊິ່ງອາດໝັກຮ່ວມກັບກາກນໍ້າຕານ ຫຼື ນ້ໍາຕານຊາຍແດງກໍ່ໄດ້. ຂະບວນການໝັກຂອງນ້ໍາໝັກຊີວະພາບຈະເກີດຈາກການຍ່ອຍສະຫຼາຍຊາກພືດ ແລະ ສັດດ້ວຍຈຸລິນຊີໂດຍໃຊ້ກາກນ້ໍາຕານ ຫຼື ນ້ໍາຕານຊາຍແດງເປັນແຫຼ່ງພະລັງງານ.
ວິທີເຮັດນ້ໍາໝັກຊີວະພາບ
ນໍ້າຫົວເຊື້ອຈຸລິນຊີ (EM)
– ລະລາຍນ້ໍາຕານຊາຍແດງ (Jaggery) ໃນນໍ້າ.
– ບີບ ແລະ ປະສົມນໍ້າຕານຊາຍແດງໃຫ້ເຂົ້ານໍ້າດີ.
– ຖອກນ້ໍາທີ່ລະລາຍນ້ໍາຕານຊາຍແດງໃສຖັງ.
– ໃສ່ນໍ້າຫົວເຊື້ອ EM.
– ຕື່ມນ້ໍາອີກໃຫ້ໄດ້ 20 ລິດ.
– ປິດຝາຖັງໃຫ້ແໜ້ນປະໄວ້ 5-7 ວັນ.
– ຍ້າຍເຊື້ອ EM ໃສ່ຖົງຢາງ ແລະ ເກັບໄວ້ໃນບ່ອນທີ່ຮົມ ແລະ ມືດເພື່ອນໍາໃຊ້ໃນຕໍ່ໜ້າ.
ຂະຫຍາຍຫົວເຊື້ອ EM :
ນໍ້າສະກັດທີ່ໄດ້ມາຈາກຄວາມເຂັ້ມຂຸ້ນກ່ອນຈະນໍາໄປໃຊ້ຕ້ອງຂະຫຍາຍຕົວເຊື້ອສາກ່ອນ.
ສ່ວນປະສົມ:
– ຫົວເຊື້ອ 1 ລິດ
– ກາກນ້ໍາຕານ 1 ລິດ
– ນໍ້າ 10 ລິດ
ວິທີການປະສົມ:
– ນໍາທຸກສ່ວນປະສົມເຂົ້າກັນ
– ອັດຖັງບໍ່ໃຫ້ອາກາດເຂົາປະໄວ້ປະມານ 3 ວັນສາມາດນໍາໄປໃຊ້ໄດ້.
ຫມາຍເຫດ: ແຕ່ລະວັນໃຫ້ຄ່ອຍໆເປີດຝາຖັງເພື່ອໃຫ້ອາຍແກັສອອກແລ້ວປິດຝາຖັງໄວ້ຄືເກົ່າເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ຖັງລະເບີດ).
ການເກັບຮັກສາ:
– ເອົານໍ້າຫົວເຊື້ອໃສ່ແກ້ວອັດຝາໃຫ້ແໜ້ນປະໄວ້ໃນບ່ອນອາກາດເຢັນ.
– ສັງເກດເບິ່ງຈະເຫັນຜ້າສີຂາວ, ນັ້ນແມ່ນຈຸລີນຊີທີ່ເປັນປະໂຫຍດກໍາລັງຂະຫຍາຍຕົວ.
– ກໍລະນີເກັບໄວ້ດົນຄວນເປີດຝາແກ້ວ 1 ເທື່ອຕໍ່ວັນເພື່ອປ່ອຍອາຍແກ໊ສໃນຂວດແກ້ວອອກ.
ວິທີເຮັດນ້ໍາສະກັດຈາກໃບກະເດົາ
ນໍ້າສະກັດຈາກໃບກະເດົາ, ຜະລິດເພື່ອກໍາຈັດຈໍາພວກສັດຕູພືດເປັນຕົ້ນແມ່ນບົ້ງກິນໃບ, ດ້ວງ ແລະ ຕັກແຕນທີ່ຈະມາທໍາລາຍຜົນລະປູກ
ອຸປະກອນ:
– ໃບກະເດົາສົດ 1 ກິໂລ
– ນ້ໍາ 5 ລິດ
– ແຜ່ນຜ້າຝ້າຍ
ວິທີເຮັດນ້ໍາສະກັດ:
ຕໍາໃບກະເດົາສົດໃຫ້ມຸ່ນແລ້ວເອົາມາຫໍ່ໃສ່ແຜ່ນຜ້າຝ້າຍ, ມັດໃຫ້ພໍດີແລ້ວຈຸ່ມລົງນໍ້າປະມານ 15 ນາທີ
ແລ້ວບີບຈະໄດ້ນໍ້າສະກັດໃບກະເດົາສີຂຽວອ່ອນໆ.
ອັດຕາການນໍາໃຊ້: ນໍ້າສະກັດ 1 ລິດລະລາຍໃນນໍ້າ 10 ລິດໃສ່ບັ້ງສີດໄປສິດໃສ່ພືດ.
ການຜະລິດນ້ໍາສະກັດຊີວະພາບ (Bio-Extracts)
ນໍ້າສະກັດຊີວະພາບແມ່ນທາດແຫຼວທີ່ເກີດຈາກການໝັກສ່ວນຕ່າງໆຂອງພືດກັບນໍ້າຕານປະກອບກັບຈຸລິນຊີທີ່ສາມາດເປັນຕົວຍ່ອຍສະຫຼາຍອິນຊີວັດຖຸໃນດິນໃຫ້ກາຍເປັນຝຸ່ນ ແລະ ສານອິນຊີຫຼາຍຊະນິດໃຫ້ກາຍເປັນຝຸ່ນໂດຍກົງທີ່ມີຜົນປະໂຫຍດຕໍ່ການປູກຝັງ, ລ້ຽງສັດ ແລະ ຮັກສາສິ່ງແວດລ້ອມໄດ້ເປັນຢ່າງດີ.
ຈຸດດີຂອງນ້ໍາສະກັດຊີວະພາບ (Bio Extracts).
– ໃຊ້ເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕ.
– ຫຼຸດຜ່ອນການລະບາດຂອງແມງໄມ້ສັດຕູພືດ.
– ໃຊ້ເຮັດປຸ໋ຍບົ່ມ.
– ໃຊ້ປຸ໋ຍບົ່ມແຫ້ງ, ຝຸ່ນໝັກ, ບໍາລຸງດິນ..
– ຕົ້ນທຶນຕໍ່າສາມາດຜະລິດເອົາເອງໄດ້.
– ໃຊ້ດັບກິ່ນຫ້ອງນ້ໍາ, ຄອກສັດ, ບໍລິເວນນໍ້າເສຍ.
– ໃຊ້ປະສົມກັບນ້ໍາ ຫຼື ອາຫານໃຫ້ສັດກິນເຮັດໃຫ້ສັດແຂງແຮງຕ້ານທານຕໍ່ພະຍາດ.
– ຊ່ວຍຄວບຄຸມຄຸນນະພາບນໍ້າໃນໜອງ.
– ຊ່ວຍກໍາຈັດວົງຈອນຂອງແມງວັນ ແລະ ຍຸງໄດ້.
ວິທີເຮັດນ້ໍາສະກັດຊີວະພາບ:
ສ່ວນປະກອບມີຄື:
– ບອນ 0,5 ກລ.
– ຜັກບົ່ງ 0,5 ກລ.
– ກະລໍາປີ 0,5 ກລ.
– ໝາກໂມ 0,5 ກລ.
– ໝາກນັດ 0,5 ກລ.
– ໝາກຫຸ່ງ 0,5 ກລ.
– ກາກນ້ໍາຕານ 1 ລິດ (ຖ້າບໍ່ມີກາກນ້ໍາຕານສາມາດນໍາໃຊ້ນ້ໍາຕານແດງ 1 ກລ).
ໝາຍເຫດ: ຖ້າບໍ່ມີຄົບສາມາດໃຊ້ເສດພືດໜຶ່ງ ຫຼື ສອງຊະນິດແທນກໍໄດ້.
ວິທີການສະກັດຄື:
– ເອົາຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ມາຟັກໃຫ້ເປັນຕ່ອນນ້ອຍໆ.
– ຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້ເອົາລົງຖັງພລາສະຕິກພ້ອມທັງໃສ່ກາກນໍ້າຕານ, ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນແລ້ວອັດຝາບໍ່ໃຫ້ອາກາດເຂົ້າ.
– ໝັກໄວ້ 5-7 ວັນແລ້ວຕອງເອົານໍ້າກະກັດມາເກັບໄວ້.
ຂໍ້ມູນຈາກ: ປື້ມເນື້ອໃນຄູ່ມືເຝິກອົບຮົມການຜະລິດກະສິກໍາຂອງສະຖານການສຶກສາ