ວັດທະນະທຳການນຳເອົາແມງໄມ້ມາບໍລິໂພກໂດຍການນຳມາເຮັດອາຫານປະເພດຕ່າງໆ ໂດຍສະເພາະແມງຈິ້ງຫຼີດ, ບໍ່ມີພຽງໃນປະເທດລາວເທົ່ານັ້ນ ບັນດາປະເທດເພື່ອນບ້ານ, ບັນດາປະເທດໃນອາເມລິກາ, ເອີຣົບ, ອາຟິກກາ, ປະເທດຕາເວັນອອກກາງ ກໍມີວັດທະນາທຳການບໍລິໂພກແມງໄມ້ໂດຍການນຳມາປຸງແຕ່ງດ້ວຍວິທີທີ່ຕ່າງຈາກບ້ານເຮົາ.
ເຊິ່ງຫຼ້າສຸດ Roberts Bakery ໃນ Norwich ປະເທດອັງກິດ ໄດ້ຄິດໄອເດຍການນຳເອົາແມງຈິ້ງຫຼີດມາເປັນສ່ວນປະສົມເຂົ້າໜົມປັງ ໂດຍການນຳເອົາແປ້ງຈິ້ງຫຼີດຂອງ Eat Grub ເຊິ່ງເປັນແບນຊັ້ນນຳໃນເລື່ອງອາຫານຈາກແມງໄມ້ມາອົບເຂົ້າໜົ້ມປັງ ໂດຍວິທີການເຮັດເຂົ້າໜົມປັງຂອງ Robert Bakery ແມ່ນນຳເອົາຈິງຫຼີດຈຳນວນ 336 ໂຕ ແລະ ດ້ວຍການນຳເອົາຈິງຫຼີດແຫ້ງມາບົດກັບແປ້ງປະສົມກັບແປ້ງສາລີ ແລະ ທັນຍາພືດ ຫຼັງຈາກນັ້ນກໍນຳເຂົ້າເຕົາອົບ ຈຶ່ງອອກມາເປັນເຂົ້າໜົມປັງ ທີ່ໜ້າຮັບປະທານ, ນອກນີ້ເຂົ້າໜົມປັງທີ່ມີສ່ວນປະສົມຂອງແມງໄມ້ຈະມີໂປຣຕິນສູງກວ່າເຂົ້າໜົ້ມປັງສູດປົກກະຕິທົ່ວໄປ
ນັກວິທະຍາສາດຊາວອາເມລິກາໄດ້ກ່າວວ່າ: ຈິ້ງຫຼີດຄືໜຶ່ງໃນແມງໄມ້ທີ່ເປັນສຸດຍອດອາຫານ ( super foods) ຢ່າງແທ້ຈິງ ທີ່ເປັນແຫຼ່ງໂປຣຕິນ ແລະ ສານອາຫານສູງ ທັງຊ່ວຍເສີມສ້າງສຸຂະພາບໃຫ້ແຂງແຮງ ໂດຍຜົນການວິໄຈລ່າສຸດພົບວ່າ: ການກິນຈິງຫຼີດ ຊ່ວຍຫຼຸດການອັັກເສບໃນຮ່າງກາຍອີກດ້ວຍ
source