ຊື່ວິທະຍາສາດ: Spodoptera frugiperda
ຊື່ສາມັນ: Army worm.
ຊື່ພາສາລາວ: ບົ້ງຝູງ
ໂຕແກ່ເປັນແມງກະບີ້ກາງຄືນ ປີກຄູ່ຫນ້າເປັນສີນໍ້າຕານອ່ອນ, ປົນສີນ້ໍາຕານແດງ, ປີກກວ້າງປະມານ 4,5-5 ຊຕມ, ມັນຈະວາງໄຂ່ເປັນກຸ່ມຕາມກາບໃບ, ຕາມລໍາຕົ້ນຂອງເຂົ້າ ການວາງໄຂ່ແມ່ນເປັນກຸ່ມລະປະມານ 100 ຫນ່ວຍ, ໄລຍະໄຂ່ແມ່ນ 6-8 ວັນ.
ການລະບາດ
– ບົ້ງຝູງແມ່ນສັດຕູທີ່ເປັນອັນຕະລາຍ ທີ່ຮ້າຍແຮງຊະນິດຫນຶ່ງຂອງເຂົ້າ ຊຶ່ງສາມາດລະບາດຕັ້ງແຕ່ໄລຍະຕົ້ນກ້າ ຈົນຮອດໄລຍະເຂົ້າອອກຮວງ
– ພື້ນທີ່ ທີ່ມີນໍ້າຖ້ວມຂັງຫຼັງຈາກທີ່ນ້ໍາລົດແລ້ວມັກຈະເຫັນບົ້ງຝູງລະບາດ.
ຂ. ການທໍາລາຍ
ໂຕອ່ອນຈະກັດກິນໃບຫຍ້າອ່ອນ ຫຼັງຈາກມີອາຍຸໄດ້ 15 ວັນ ຈຶ່ງເລີ່ມກັດກິນໃບເຂົ້າ ແລະ ຄໍຮວງເຂົ້າ, ບົ້ງຝູງ ສາມາດທໍາລາຍເຂົ້າໄດ້ໄວທີ່ສຸດ ໂດຍຊະເພາະຈະກັດກິນໃບເຂົ້າ
ຄ. ວິທີການປ້ອງກັນ.
ງ. ວິທີການກໍາຈັດ
ວິທີປະຕິບັດ: ໂດຍນໍາໃຊ້ວັດຖຸທີ່ໄດ້ມາຄົນເຂົ້າກັນ ໝັກໄວ້ 24 ຊົ່ວໂມງ ຫຼັງຈາກນັ້ນໃຊ້ຜ້າສະອາດກັ່ນຕອງເອົານ້ຳທີ່ສະອາດ ແລ້ວກໍ່ນໍາເອົາໄປສີດໃສ່ບ່ອນທີ່ມີບົ້ງທໍາລາຍ
ອັດຕາສ່ວນໃນການນໍາໃຊ້: ນໍາເອົານໍ້າສະກັດດັ່ງກ່າວ 1 ລິດ ຕໍ່ ນໍ້າ 20 ລິດ ແລ້ວນໍາໄປສີດພົ່ນ ບ່ອນທີ່ມີບົ້ງທໍາລາຍເຂົາ ໂດຍສີດ 3 ວັນ/ຄັ້ງ, ເວລາສີດແມ່ນໃຫ້ສີດພົ່ນ ຕອນເຊົ້າ ຫຼື ຕອນແລງ
ອ້າງອີງ
ຄູ່ມືປ້ອງກັນແມງໄມ້ສັດຕູພືດໃນນາເຂົ້າສູນປ້ອງກັນພືດ, ກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້
ຄູ່ມືປ້ອງກັນແມງໄມ້ສັດຕູພືດໃນນາເຂົ້າ ກົມສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ພິມເຜີຍແຜ່ປີ 1997
ຄູ່ມືປຸງແຕ່ງຢາພື້ນເມືອງປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດສັດຕູພືດສູນພັດທະນາກະສິກຳສະອາດ, ກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້
ຄູ່ມືບັນຫາເຂົ້າໃນນາຂອງກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ 1990
ສຳນັກວິໄຈ ແລະ ພັດທະນາເຂົ້າ, ກົມການເຂົ້າຂອງໄທ
ຄູ່ມືແນະນຳ ການປ້ອງກັນ ກຳຈັດແມງໄມ້ ແລະ ພະຍາດເຂົ້າໃນນາ ກົມສົ່ງເສີມເຕັກນິກ ແລະ ປຸງແຕ່ງກະສິກຳ