ກະກຽມອຸປະກອນຄື: ຊາມ, ໝໍ້, ໄມ້ດ້າມ, ຄຽງ, ຟືນ, ພ້າ, ນໍ້າ, ຝ້າຍ ຫຼື ໄໝ, ນໍ້າດັ່ງ, ເປືອກໝາກພ້າວເປືອກພ້າວທີ່ຊອຍເປັນຕ່ອນນ້ອຍໆ, ແພຕອງ (ຜ້າມຸ້ງ)
ສ່ວນປະສົມມີຄື: ເປືອກໝາກພ້າວ 1 ກິໂລ, ນໍ້າ 6 ລິດ, ນໍ້າດັ່ງເຄິ່ງຈອກ, ໄໝ ຫຼື ຝ້າຍ 6 ຂີດ
ວິທີການຍ້ອມສີ
- ເອົາເປືອກໝາກພ້າວທີ່ກຽມໄວ້ມາຟັງເປັນຕ່ອນນ້ອຍໆ
- ຖອກນໍ້າໃສ່ໝໍ້ຄ້າງໄຟ
- ລໍຖ້າຟົດຈຶ່ງເອົາເປືອກໝາກພ້າວລົງຕົ້ມໃຫ້ໄດ້ 1 ຊົ່ວໂມງ ແລ້ວເອົາອອກມາຕອງ
- ເອົານໍ້າດັ່ງໃສ່ຝ້າຍ ຫຼື ໄໝລົງຕົ້ມປະມານ 30 ນາທີ
- ເອົາອອກມາລ້າງນໍ້າຈົນບໍ່ໃຫ້ມີສີອອກ
- ນຳຝ້າຍ ຫຼື ໄໝໄປຕາກໄວ້ບ່ອນທີ່ມີແສງແດດກ້າ ຫຼື ແດດຮ້ອນ (ເຮົາຈະໄດ້ຝ້າຍສີຄີມ ຫຼື ສີໄຍກາບພ້າວ)
ຂໍ້ຄວນເອົາໃຈໃສ່
- ເວລາຕົ້ມບໍ່ໃຫ້ດັງໄຟແຮງຫຼາຍ
- ໝັ່ນເອົາໄມ້ດ້າມປີ້ນຝ້າຍໃຫ້ສະເໝີກັນ ຈະງາມດີ