ແມ່ນ້ຳ ໃນຫຼວງນ້ຳທາຈະໄຫຼເຢັນ, ແຮງ ແລະ ສະອາດໃນຊ່ວງຕົ້ນປີ ຄືເດືອນມັງກອນ ຫາ ເດືອນມີນາ ເຊິ່ງເຮັດໃຫ້ເກີດມີວັດຊະພືດ “ໄຄ”ຍາວເຖິງ 50-200 ຊມ ຕາມກ້ອນຫີນໃນແມ່ນ້ຳ.
ຊາວບ້ານໃນຫຼວງນ້ຳທາ ເກັບໄຄຈາກກ້ອນຫີນ ມາລ້າງຈົນສະອາດ ແລ້ວນຳໄປກະຈາຍ ໃສ່ໄມ້ໃຜ່ຈົນແຫ້ງ. ຕົ້ມໝາກຂາມ ແລະ ເກືອຕາມດ້ວຍເຄື່ອງປຸງຕ່າງໆ ເພື່ອນຳໄປປະສົມກັບໄຄ, ພິເສດໃນຫຼວງນ້ຳທາຈະໃສ່ນ້ຳຂີງ ເປັນເຄື່ອງເທດ ປະສົມກັບໄຄໃຫ້ທົ່ວເຖິງດ້ວຍຄວາມຕັ້ງໃຈ.
ຫຼັງຈາກທີ່ໂຮຍໜ້າດ້ວຍ ໝາກງາ, ຂ່າຊອຍ, ໝາກເລັ່ນຊອຍ, ຫົວຜັກບົ່ວ ແລະ ກະທຽມ ແລ້ວ ໃຫ້ນຳໄປຕາກແດກ 1-2 ມື້ ຈົນກວ່າຈະແຫ້ງ, ສາມາດເກັບໄຄແຜ່ນທີ່ແຫ້ງແລ້ວໄວ້ດົນ ເພື່ອຮັບປະທານໄດ້ຕາມຕ້ອງການ. ຄວນຕັດເປັນແຜ່ນນ້ອຍກ່ອນ ຈຶ່ງນຳໄປທອດ ຫຼື ປີ້ງ, ຮັບປະທານເປັນອາຫານເຊົ້າ ກັບເຂົ້າໜຽວ ຈະແຊບສຸດໆ
ພິເສດວິທີປຸງແຕ່ງຂອງເຮືອນພັກທ່າເຮືອ
1. ຕັດໄຄແຜ່ນແຫ້ງ ຍາວ 7 x 14 cm ແລ້ວພັບເຄິ່ງໃສ່ໄມ້ຈິ້ມແຂ້ວ
2. ໃສ່ນ້ຳມັນພືດລົງໃນໝໍ້ ເພື່ອກຽມທອດ, ຫຼັງຈາກນ້ຳມັນຮ້ອນແລ້ວ ໃສ່ໄຄລົງໄປພ້ອມກັນຫຼາຍໆແຜ່ນ ແຕ່ລະແຜ່ນໃຫ້ທອດຂ້າງລະ 3-5 ວິນາທີ (ຖ້າດົນກ່ວານີ້ ຈະເຮັດໃຫ້ມີລົດຊາດຂົມ ແລະ ໄໝ້)
3. ຮັບປະທານກັບເຂົ້າໜຽວ ຫຼື ເອາະລາມ (ກິນເປັນຂອງວ່າງກັບເຄື່ອງດື່ມບາງປະເພດ)
kees sprengers (The Boat Landing Cookbook)
ຂໍໍ້ມູນຈາກ ອາຫານພາກເໜືອລາວ (ປຶ້ມສູດອາຫານຂອງເຮືອນພັກທ່າເຮືອ)
ຂໍ້ມູນໂພສະນາການ ໄຄແຜ່ນ 30 g
• ພະລັງງານ 150 kcal
• ທາດແປ້ງ 9.0 g
• ນ້ຳຕານ 0.6 g
• ໂປຼຕີນ 7.0
• ໂຊດຽມ 348 mg
• ໄຂມັນທັງໝົດ 9.2 g
• ໄຂມັນອີ່ມຕົວ 1.5 g
• ໄຂມັນ 0.0 g
• ຄວາມດັນ 0 mg
ຂໍ້ມູນໂພຊະນາການຈາກ ຊຸມຊົນທຸລະກິດໄຄແຜ່ນບ້ານບົມ