ຊີ້ນແດດດຽວປຸງແຕ່ງດຽວເຄື່ອງເທດດ້ວຍສະໝຸນໄພຫຼາກຫຼາຍບໍ່ວ່າຈະເປັນຜັກຊີທີ່ມີສັບພະຄຸນບັນເທົາອາການໄອ, ໝາກພິກໄທຊ່ວຍສະລາຍໄຂມັນ ແລະ ກະທຽມຊ່ວຍຮັກສາອາການເຈັບທ້ອງເປັນຕົ້ນ.
ສ່ວນປະສົມ
- ຊີ້ນງົວ ເຄິ່ງກິໂລ
- ນ້ຳມັນຫອຍ 1 ບ່ວງແກງ
- ຮາກຫອມປ້ອມ 5 ຮາກ
- ນ້ຳປາ 1 ບ່ວງແກງ
- ງາຂາວ 2 ບ່ວງແກງ
- ນ້ຳຕານຊາຍ 1 ບ່ວງກາເຟ
- ກະທຽມ 2-3 ປ່ຽງ
- ພິກໄທເມັດປະມານ 1 ບ່ວງກາເຟ.
ວິທີປຸງແຕ່ງ
- ນຳຊີ້ນຕັດເປັນຕ່ອນພໍດີບໍ່ນ້ອຍ, ບໍ່ບາງ ຫຼື ໜາເກີນໄປ.
- ນຳຮາກຫອມປ້ອມ ແລະ ພິດໄທມາຕຳໃຫ້ລະອຽດກ່ອນນຳລົງໄປປຸງ ຫຼັງຈາກນັ້ນນຳເຄື່ອງເທດຕ່າງໆທີ່ກຽມໄວ້ມາປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັບຊີ້ນ
- ເມື່ອປະສົມຮຽບຮ້ອຍແລ້ວໃຫ້ນຳເອົາໄປຕາກແດດປະມານ 4-5 ຊົ່ວໂມງ (ຫາກແດດກ້າຕາກພຽງ 3 ຊົ່ວໂມງກໍໄດ້ແລ້ວ ເວລາຕາກຄວນປີ້ນດ້ານເພື່ອເຮັດໃຫ້ຊີ້ນແຫ້ງດີ)
- ຫຼັງຈາກນັ້ນກໍສາມາດນຳມາປຸງແຕ່ງອາຫານໄດ້ ໂດຍການທອດ ຫຼື ຈີ່ ຫາກນຳມາຮັບປະທານກັບເຂົ້າໜຽວໜຶ້ງຮ້ອນໆ ແລະ ແຈ່ວລົດຊາດຈະແຊບຫຼາຍກວ່າ.
ທີ່ມາ:ຄູ່ມືການເພີ່ມສັກກະຍາພາບການຜະລິດງົວຊີ້ນຈາກການຈັດການຄວາມຮູ້ ແລະ ເຕັກໂນໂລຊີ.(ພາສາໄທ)