ພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າເກີດຈາກແບັກທີເຣຍ Erwinia chrysanthemi ເງື່ອນໄຂການແຜ່ລະບາດພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າ ແມ່ນການໃສ່ຝຸ່ນໄນໂຕຼເຈນໃນອັດຕາສູງ ແລະ ອຸນຫະພູມຂອງອາກາດ ລະຫວ່າງ 30-35 ອົງສາເຊ ຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນເຂົ້າມີພະຍາດຫຼາຍ ແລະ ຮ້າຍແຮງ
ລັກສະນະອາການ
ການແຜ່ລະບາດ
ພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າສາມາດຕິດມາກັບເມັດພັນ, ຕິດໄປນໍາດິນ, ອາກາດ, ອຸນຫະພູມທີ່ເໝາະສົມໃນການແຜ່ລະບາດແມ່ນລະຫ່ວາງ 30-35 ອົງສາເຊ
ວິທີການປ້ອງກັນ
ວິທີການກໍາຈັດ
ສໍາຫຼວດເຂົ້ານາເປັນປະຈໍາ ເມື່ອສັງເກດເຫັນພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າ ໃຫ້ຫຼົກອອກ ແລ້ວນໍາໄປເຜົາໄຟຢູ່ບ່ອນອື່ນທັນທີ
ອ້າງອີງ
ຄູ່ມືປ້ອງກັນແມງໄມ້ສັດຕູພືດໃນນາເຂົ້າສູນປ້ອງກັນພືດ, ກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້
ຄູ່ມືປ້ອງກັນແມງໄມ້ສັດຕູພືດໃນນາເຂົ້າ ກົມສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ພິມເຜີຍແຜ່ປີ 1997
ຄູ່ມືປຸງແຕ່ງຢາພື້ນເມືອງປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດສັດຕູພືດສູນພັດທະນາກະສິກຳສະອາດ, ກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້
ຄູ່ມືບັນຫາເຂົ້າໃນນາຂອງກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ 1990
ສຳນັກວິໄຈ ແລະ ພັດທະນາເຂົ້າ, ກົມການເຂົ້າຂອງໄທ
ຄູ່ມືແນະນຳ ການປ້ອງກັນ ກຳຈັດແມງໄມ້ ແລະ ພະຍາດເຂົ້າໃນນາ ກົມສົ່ງເສີມເຕັກນິກ ແລະ ປຸງແຕ່ງກະສິກຳ