ເພ້ຍໄຟ (Rice thrips)
ຊື່ວິທະຍາສາດ: Stenchaetothrips biformis (Bagnal)
ຊື່ສາມັນ: Rice thrips
ຊື່ພາສາລາວ: ເພ້ຍໄຟ
ເພ້ຍໄຟ ແມ່ນແມງໄມ້ທໍາລາຍເຂົ້າ ທີ່ມີຮູບຮ່າງຂະຫນາດນ້ອຍ ຊຶ່ງບໍ່ສາມາດເບິ່ງເຫັນຮູບຮ່າງດ້ວຍຕາເປົ່າຢ່າງຊັດເຈນໄດ້ ແຕ່ຕ້ອງໄດ້ເບິ່ງຜ່ານແວ່ນຂະຫຍາຍ ຫຼື ກ້ອງຈຸລະທັດ, ມີຂະຫນາດລໍາຕົວຍາວປະມານ 1-2 ມມ ມີທັງຊະນິດມີປີກ ແລະ ບໍ່ມີປີກ. ໂຕແກ່ມີສີດໍາ, ໂຕອ່ອນມີສີເຫຼືອງອ່ອນປີກສີນໍ້າຕານ, ສ່ວນທ້ອງມີລັກສະນະສ້ວຍຍາວ, ໂຕແກ່ ຈະວາງໄຂ່ໃສ່ໃນເນື້ອເຍື່ອຂອງໃບເຂົ້າ.
ການລະບາດ
ສ່ວນຫຼາຍມັກລະບາດໃນໄລຍະທີ່ເປັນຕົ້ນກ້າ ຫາ ປັກດໍາໄດ້ປະມານ 2-3 ອາທິດ ໂດຍສະເພາະແມ່ນຊ່ວງທີ່ມີອາກາດຮ້ອນ, ແຫ້ງແລ້ງ, ຝົນຕົກຫນ້ອຍ ຫຼື ສະພາບເຂົ້າທີ່ຂາດນໍ້າ, ແຕ່ບາງຄັ້ງເພ້ຍໄຟກໍອາດເຂົ້າທໍາລາຍໃນໄລຍະເຂົ້າອອກດອກ
ລັກສະນະການທໍາລາຍ
ວິທີການປ້ອງກັນ
ວິທີປະຕິບັດ: ຊອຍສ່ວນປະສົມທັງຫມົດໃຫ້ມີຂະຫນາດນ້ອຍໆ ປະສົມໃສ່ກັນ, ແຊ່ປະໄວ້ 1 ມື້ ຫຼື 24 ຊົ່ວໂມງ ຈຶ່ງນໍາເອົາອອກມາຕອງດ້ວຍຜ້າສະອາດ
ວິທີນໍາໃຊ້: ເອົານໍ້າສະຫມຸນໄພທີ່ຕອງໄວ້ ໃນອັດຕາ 1 ລິດ/ນໍ້າສະອາດ 15 ລິດ ແລ້ວສີດພົ່ນຕິດຕໍ່ກັນເປັນເວລາ 3 ວັນ ຖ້າສັງເກດເຫັນເພ້ຍໃນປະລິມານທີ່ຫຼາຍແມ່ນໃຫ້ຫຼຸດອັດຕາສ່ວນຂອງນໍ້າລົງ ຫຼັງຈາກນັ້ນປະສົມເຂົ້າກັນ ແລ້ວນໍາໄປສີດພົ່ນ.
ວິທີການກໍາຈັດ
ອ້າງອີງ
ຄູ່ມືປ້ອງກັນແມງໄມ້ສັດຕູພືດໃນນາເຂົ້າສູນປ້ອງກັນພືດ, ກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້
ຄູ່ມືປ້ອງກັນແມງໄມ້ສັດຕູພືດໃນນາເຂົ້າ ກົມສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ພິມເຜີຍແຜ່ປີ 1997
ຄູ່ມືປຸງແຕ່ງຢາພື້ນເມືອງປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດສັດຕູພືດສູນພັດທະນາກະສິກຳສະອາດ, ກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້
ຄູ່ມືບັນຫາເຂົ້າໃນນາຂອກົມປູກຝັງ, ກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ 1990
ສຳນັກວິໄຈ ແລະ ພັດທະນາເຂົ້າ, ກົມການເຂົ້າຂອງໄທ
ຄູ່ມືແນະນຳ ການປ້ອງກັນ ກຳຈັດແມງໄມ້ ແລະ ພະຍາດເຂົ້າໃນນາ ກົມສົ່ງເສີມເຕັກນິກ ແລະ ປຸງແຕ່ງກະສິກຳ