ສ່ວນປະກອບທີ່ສໍາຄັນໃນການປຸງແຕ່ງ
- ແປ້ງເຂົ້າຈ້າວ 1 ຖົງ
- ນໍ້າອ້ອຍປ່ຽງປະມານ 8 ຂີດ
- ນໍ້າກະທິໝາກພ້າວ 1 ໜ່ວຍ
- ເກືອ 1 ບ່ວງແກງ
- ນໍ້າຕານຊາຍແດງ 2 ບ່ວງແກງ
- ນໍ້າສະອາດ
ຂັ້ນຕອນແລະວິທີປຸງແຕ່ງ
- ຕົ້ມກ້ອນນໍ້າອ້ອຍໃນນໍ້າສະອາດຈົນເປື່ອຍ ແລ້ວຕອງ, ຫຼັງຈາກນັ້ນເອົານໍ້າອ້ອຍທີ່ຕອງແລ້ວເທໃສ່ຫມໍ້
- ຕີແປ້ງເຂົ້າຈ້າວປະສົມກັບນໍ້າກະທິໝາກພ້າວ, ເກືອ ແລະ ນໍ້າຕານ, ຄົນໃຫ້ມັນເຂົ້າກັນດີ ແລ້ວຖອກລົງຫມໍ້ (ຄົນໄປເລື້ອຍໆ ປະມານ 30 ນາທີ)
- ສັງເກດເຫັນນໍ້າຂຸ້ນພໍດີແລ້ວຈຶ່ງຖອກລົງໃສ່ພາຖາດ, ປະໄວ້ໃຫ້ເຢັນປາດເປັນຕ່ອນນ້ອຍໃຫຍ່ຕາມຕ້ອງການ
- ສາມາດຮັບປະທານເປັນອາຫານຫວ່າງ ຫຼື ຂອງຫວານກໍໄດ້, ຮັກສາໄວ້ບ່ອນຮົ່ມເຢັນສາມາດຮັບປະທານໄດ້ດົນປະມານ 2 ມື້
ສູດອາຫານ: ສືບສານພູມປັນຍາທ້ອງຖິ່ນອາຫານພື້ນບ້ານຂອງຊາວເມືອງໄຊ ແຂວງອຸດົມໄຊ