ຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່ເປັນອີກໜຶ່ງພືດທີ່ມີລາຄາແພງໃນທ້ອງຕະຫຼາດ ແລະ ໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມບໍລິໂພກຢ່າງກ້ວາງຂວາງ, ສັງເກດຈາກເມນູອາຫານຕ່າງໆຈະມີສ່ວນປະສົມຂອງຫອມບົ່ວໃຫຍ່ ທີ່ນຳມາເປັນເຄື່ອງເທດເພື່ອຫຼຸດກິ່ນຄາວ, ເຮັດໃຫ້ອາຫານມີລົດຊາດແຊບຊ້ອຍຂຶ້ນຕື່ມ ແລະ ທີ່ສຳຄັນຍັງມີຄຸນປະໂຫຍດອີກດ້ວຍ. ການປູກຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່ຍັງສາມາດສ້າງລາຍໄດ້ໃຫ້ກັບປະຊາຊົນໄດ້ຫຼາຍ, ແຕ່ເຖິງຢ່າງໃດກໍ່ຕາມການທີ່ຈະປູກຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່ໃຫ້ໄດ້ຜົນຜະລິດສູງ ແລະ ມີຄຸນນະພາບດີນັ້ນຜູ້ປູກຈະຕ້ອງໃຊ້ຄວາມພະຍາຍາມເອົາໃຈໃສ່ເບິ່ງແຍງຢ່າງໃກ້ຊິດ ໂດຍມີຂັ້ນຕອນການປູກມີດັ່ງນີ້:
ແນວພັນຂອງຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່ ມີ 2 ສາຍພັນຄື:
ພັນກາງເວັນຍາວ (ພັນເບົາ):
ເປັນພັນທີ່ເຫມາະສໍາລັບປູກໃນຊ່ວງທີ່ມີກາງເວັນຍາວ ເຊິ່ງເລີ່ມແຕ່ເດືອນພະຈິກ ຫາ ເດືອນ ເມສາ. ຜັກບົ່ວຫັວໃຫຍ່ຈະມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວສັ້ນປະມານ 85-120 ວັນ ຫຼັງການກ້າເມັດ. ສຳລັບການຈະເລີນເຕີບໂຕແມ່ນຢູ່ໃນຊ່ວງທີ່ໄດ້ຮັບແສງ ປະມານ 12-16 ຊົ່ວໂມງ.
ພັນກາງເວັນສັ້ນ (ພັນຫນັກ):
ເປັນພັນກາງເໝາະສຳລັບຊ່ວງທີ່ມີກາງເວັນສັ້ນ ເຊິ່ງເລີ່ມແຕ່ເດືອນພຶດສະພາ ຫາ ຕຸລາ. ຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່ຈະມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວປະມານ 165-180 ວັນ, ສຳລັບການຈະເລີນເຕີບໂຕແມ່ນໃນຊ່ວງທີ່ໄດ້ຮັບແສງ ປະມານ 9-11 ຊົ່ວໂມງ.
ສະພາບດິນຟ້າອາກາດທີ່ເຫມາະສົມ
ຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່ເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນດິນລ່່ວນ, ດິນຊາຍປົນຕົມ ແລະ ດິນຫນຽວ ທີ່ມີອິນຊີວັດຖຸປົນຢູ່ນໍາກໍ່ສາມາດປູກໄດ້ດີເຊັ່ນກັນ ແລະ ມີຄວາມເປັນກົດ-ດ່າງປະມານ 6-8 PH. ຜັກບົ່ວຈະມັກອາກາດກາງວັນອົບອຸ່ນ ສະນັ້ນໃນຊ່ວງກາງເດືອນທັນວາຄວນກຽມດິນໃຫ້ຮຽບຮ້ອຍເພື່ອຈະໄດ້ເລີ່ມລົງມືປູກໃນທ້າຍເດືອນທັນວາ.
ການກຽມດິນ
ຖ້າປູກເປັນແປງໃຫຍ່ຕ້ອງກຽມດິນໂດຍການໄຖແລ້ວໄວ້ຕາກປະມານ 1-2 ຄັ້ງ ພ້ອມກໍາຈັດວັດຊະພືດອອກ ແລະ ກ່ອນທີ່ຈະປູກຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ແລະ ຝຸ່ນເລັ່ງສູດ 15-15-15 ປະມານ 25-30 ກລ/ໄລ່.
ຂັ້ນຕອນການປູກ ຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່ນິຍົມປູກ 2 ວິທີຄື:
ການການໃຊ້ມັດປູກ:
ຫຼັງຈາກທີ່ໄດ້ກຽມເມັດພັນມາແລ້ວແມ່ນນຳມາຢອດເມັດລົງໃສ່ແປງດິນທີ່ກຽມໄວ້ແລ້ວໃຫ້ເປັນແຖວ, ຂຸມລະ 1-3 ເມັດ, ໃນອັດຕາປະມານ 450 ກຣາມ/ໄລ່ ທັງນີ້ກໍຂື້ນກັບຄຸນນະພາບ ແລະ ແນວພັນທີ່ໃຊ້ປູກ, ສ່ວນການຢອດເມັດແມ່ນໄຖດິນໃຫ້ເປັນຮ່ອງຍາວ ໄລຍະຫ່າງຂອງແຖວ 15-20 ຊມ ໂດຍໃຫ້ເມັດຫ່າງກັນປະມານ 10 ຊມ ແລະ ເລິກປະມານ 2.5 ຊມ ແຕ່ຖ້າເປັນດິນຊາຍຄວນເລິກປະມານ 5 ຊມ,
ການປູກແບບກ້າເບ້ຍແລ້ວຍ້າຍກ້າປູກ:
ການກ້າເບ້ຍ
ກ່ອນອື່ນຕ້ອງໄດ້ກະກຽມດິນກ່ອນດ້ວຍການເຮັດເປັນຮ່ອງຍາວຫ່າງກັນປະມານ 10 ຊມ, ຫຼັງຈາກນັ້ນນໍາເມັດມາຢອດໃສ່ໃຫ້ໄດ້ໄລ່ຍະຫ່າງປະມານ 2 ຊມ ແລ້ວຖົມດ້ວຍດິນຫນາປະມານ 1 ຊມ ຈາກນັ້ນນຳເຟືອງມາຄຸມໄວ້ ແລະ ຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມດີ. ເມື່ອຜ່ານໄປປະມານ 4-5 ວັນເມັດຈະເລີ່ມງອກ, ໃນໄລຍະນີ້ຄວນຫົດນ້ຳທຸກວັນປະມານ 1-2 ຄັ້ງ/ວັ, ເມື່ອອາຍຸໄດ້ປະມານ 40-45 ວັນ ຈຶ່ງຍ້າຍໄປປູກ.
ການຍ້າຍໄປປູກ
ການຍ້າຍເບ້ຍທີ່ເໝາະສົມແມ່ນ ຕົ້ນມີໃບ 4-5 ໃບ ຫຼື ມີອາຍຸຫຼັງກ້າປະມານ 40-45 ວັນ, ຫ້າມໃຊ້ເບ້ຍທີ່ມີອາຍຸແກ່ກວ່ານີ້ ເພາະຈະເຮັໃຫ້ເບ້ຍບໍ່ສົມບູນ. ການນຳໄປປູກແມ່ນໃຫ້ມີໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນປະມານ 10-15 ຊມ, ສ່ວນໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງໜານແມ່ນ 15-20 ຊມ, ຫຼັງຈາກນັ້ນຈຶ່ງນຳເອົາເຟືອງມາປົກຄຸມໃສ່ເງົ້າຕາມຄວາມຍາວຂອງຫນານ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ
ການໃສ່ຝຸ່ນຕ້ອງເລີ່ມໃສ່ນັບແຕ່ຂັ້ນຕອນການກຽມດິນດັ່ງທີ່ໄດ້ກ່າວມາຂ້າງເທິງນັ້ນ, ພາຍຫຼັງປູກແລ້ວປະມານ 2 ອາທິດຕ້ອງເລີ່ມໃສ່ຝຸ່ນສູດ 15-15-15 ຈໍານວນ 20 ກິໂລຕໍ່ໄລ່, ສ່ວນຄັ້ງທີ 2 ໃສ່ເມື່ອອາຍຸໄດ້ປະມານ 45 ວັນໂດຍ ໃຊ້ສູດ 12-12-24 ອັດຕາ 25 ກິໂລ/ໄລ່, ແລະ ທີ່ສຳຄັນຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກເພື່ອເພີ່ມວັດຖຸອິນຊີໃນດິນໃຫ້ຫຼາຍຂຶ້ນ.
ການໃຫ້ນ້ຳ
ການເກັບກ່ຽວ:
ການສັງເກດຜັກຫອມບົ່ວຫົວໃຫຍ່ທີ່ພ້ອມເກັບກ່ຽວ:
ວິທີເກັບກ່ຽວ:
ການເກັບກ່ຽວແມ່ນໃຊ້ມືດຶງຫົວ ແລະ ລໍາຕົ້ນຂຶ້ນຈາກນັ້ນກໍຕັດລໍາຕົ້ນຖີ້ມຈົ່ງໄວ້ປະມານ 1.5-3 ຊມ, ຫຼັງຈາກນັ້ນຄວນນໍາເກັບໄວ້ບ່ອນທີ່ມີອາກາດຖ່າຍເທສະດວກ ແລະ ຖ້າເກັບໃສ່ຖົງປຸ໋ຍຕ້ອງເຈາະຮູລະບາຍອາກາດກ່ອນຈະນໍາໄປຂາຍ.
ທັງໝົດທີ່ກ່າວມາຂ້າງເທິງລ້ວນແຕ່ສິ່ງທີ່ມີໂຫຍດຫຼາຍ ເພາະເຮົາສາມາດຖືເປັນອາຊີບຫຼັກ ຫຼື ອາຊີບເສີມ ທີ່ສາມາດສ້າງລາຍໄດ້ຈາກການປູກຜັກເພື່ອຈຳໜ່າຍຕາມທ້ອງຕະຫຼາດ.
ທີ່ມາ: ປື້ມຄູ່ມືການປູກຜັກສວນຄົວ (ຜັກປະເພດເປັນຫົວ)