ສວ່ນປະສົມ
• ໃບຍານາງ ສົດ 1 ກຳມືໃຫ່ຍ
• ນ້ຳ 2 ຈອກກາເຟ
• ໜໍ່ໄມ້ສົດ 500 g
• ໝາກເຜັດສຸກ 4 ໜ່ວຍ
• ນ້ຳສຳລັບຕົ້ມໜໍ່ໄມ້
• ເກືອ 1 ບ່ວງຊາ
• ຄະນໍ 2 ບ່ວງຊາ
• ເຂົ້າເບືອ 2-3 ບ່ວງແກງ
• ປາແດກ ½ ຈອກກາເຟ (ໃສ່ຕ່ອນປາແດກ ຖ້າຕ້ອງການ), ຫຼື ຈະໃສ່ນ້ຳປາ ພ້ອມກະປິ ຫຼື ນ້ຳປູ¼ ຈອກກາເຟແທນປາແດກ
ຜັກ ແລະ ສະມຸນໄພເພີ່ມເຕີມ
• ໃບໝາກເຜັດ 2-4 ໃບ
• ຫອມເປ 2 ມັດນ້ອຍ ຫຼື 1 ມັດໃຫ່ຍ ຊອຍ ½ ຈອກກາເຟ
• ຍອດໝາກອຶ 2 ກຳມື ຫຼື ໝາກອຶ
• ຍອດໝາກບວບ 2-3 ຍອດ ຫຼື ໝາກບວບ ຕັດຍາວ 5 ຊມ
• ໝາກຖົ່ວຍາວ ຕັດຍາວ 5 ຊມ 1 ຈອກກາເຟ
• ຜັກອີ່ຕູ່ 2 ຍອດ
ສຳລັບ 6 ຄົນ
ວິທີປຸງແຕ່ງ
1. ຕຳຍານາງໃສ່ຄົກ, ຫຼັງຈາກນັ້ນ ຕັກອອກໃສ່ຊາມ ພ້ອມໃສ່ນ້ຳ 2 ຈອກກາເຟ ຍ່ອງ ຫຼື ຖູ ເພື່ອທີ່ຈະໄດ້ນ້ຳຍາງນາງ (ຫຼື ປັ່ນດ້ວຍເຄື່ອງປັ່ນອາຫານຈົນກວ່່ານ້ຳຈະເປັນໂຟມ), ຫຼັງຈາກນັ້ນ ຕອງເອົານ້ຳ ແລ້ວຖິ້ມໃບ
2. ຖ້າໃຊ້ໜໍ່ດອງ, ໃຫ້ຊອຍຍາວ 5 ຊມ
3. ຖ້າໃຊ້ໜໍ່ໄມ້ສົດ, ໃຫ້ຊອຍຍາວ 5 ຊມ ແລ້ວນໍາໄປຕົ້ມນ້ຳ 15 ນາທີ ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຂົມ
4. ຈີ່ໝາກເຜັດ, ແລ້ວຕຳໃສ່ລົງຄົກພ້ອມເກືອ (ຄະນໍ ຖ້າໃສ່)
5. ໃສ່ສ່ວນປະສົມຕ່າງໆທີ່ກຽມໄວ້ ພ້ອມໜໍ່ໄມ້, ນ້ຳຍ່ານາງ ແລະ ນ້ຳທຳມະດາ ປະມານ 4 ຈອກກາເຟລົງໝໍ້, ນຳໄປຕົ້ມ. ໃສ່ເຂົ້າເບືອ ແລ້ວຕົ້ມປະມານ 15ນາທີ
6. ໃສ່ປາແດກ ຕາມດ້ວຍຜັກ ແລະ ສະມຸນໄພຕ່າງໆ, ປິດຝາຕົ້ມໄວ້ ປະມານ 2-3 ນາທີ. ຊິມ ແລະ ເພີ່ມລົດຊາດຕາມຕ້ອງການ. ລົດຊາດອາດຈະເຕັມໄປດ້ວຍກິ່ນຂອງສະມຸນໄພ ແລະ ຂົມໜ້ອຍໜຶ່ງ
ຂໍ້ມູນຈາກ ອາຫານພາກເໜືອລາວ ປຶ້ມສູດອາຫານເຮືອນພັກທ່າເຮືອ
ຄຳແນະນຳ
ຖ້າໃສ່ຊີ້ນໝູ ໃຫ້ນຳໄປຕົ້ມ ກ່ອນທີ່ຈະໃສ່ໜໍ່ໜໍ່ລົງໝໍ້ 5-10 ນາທີ
ເພີ່ມຜັກຂະ ຫຼື ຜັກຂະແຍງ ເປັນສະມຸນໄພເພີ່ມເຕີມ