ເພື່ອເປັນການສົ່ງເສີມການທ່ອງທ່ຽວ “ລາວທ່ຽວລາວ” ແລະ ການພັດທະນາວັດທະນະທຳ ທາງດ້ານການກິນ, ການດື່ມ ມີສຸຂະອະນາໄມ ເຮັດໃຫ້ການບໍລິການມີຄຸນນະພາບດີຂຶ້ນ ທັງເປັນການສືບທອດ ອາຫານທີ່ເປັນເອກະລັກຂອງບັນດາເຜົ່າ ທີ່ສືບທອດກັນມາ. ໃນວັນທີ 23 ມີນາ 2021, ຢູ່ເມືອງຄຳເກີດ ແຂວງບໍລິຄຳໄຊໄດ້ຈັດເທດສະອາຫານທ້ອງຖິ່ນຂຶ້ນ ເປັນກຽດເຂົ້າຮ່ວມໂດຍທ່ານ ຄຳແຫວນ ປັນຍານຸວົງ ຮອງເຈົ້າແຂວງບໍລິຄຳໄຊ, ທ່ານ ອຸດອນ ສອນສຸລິນ ຫົວໜ້າພະແນກຖະແຫຼງຂ່າວ, ວັດທະນະທຳ ແລະ ທ່ອງທ່ຽວແຂວງ, ຜູ້ປະກອບການທຸລະກິດ, ເຮືອນພັກ-ຮ້ານອາຫານ ຕະຫຼອດຮອດປະຊາຊົນບັນດາເຜົ່າພາຍໃນເມືອງຄຳເກີດເຂົ້າຮ່ວມ.
ອາຫານ ກໍຄືເອກະລັກຢ່າງໜຶ່ງ ທີ່ບົ່ງບອກເຖິງຄວາມເປັນທ້ອງຖິ່ນ ຊຶ່ງແມ່ນໜຶ່ງສິ່ງທີ່ສ້າງຄວາມໜ້າສົນໃຈ ແລະ ສາມາດດຶງດູດນັກທ່ອງທ່ຽວທີ່ມາຢ້ຽມຢາມ ໃຫ້ຢາກຊິມລົດຊາດຂອງອາຫານ ເເລະ ຢາກຮຽນຮູ້ຄວາມເປັນທ້ອງຖິ່ນ ໂດຍສະເພາະກໍແມ່ນອາຫານທີ່ປຸງແຕ່ງຕາມຕົ້ນສະບັບ ຫຼື ຕາມວິຖີການປຸງແຕ່ງແບບດັ້ງເດີມ ທີ່ສືບທອດກັນມາແຕ່ປູ່ຍ່າຕາຍາຍ ຊຶ່ງແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນກໍມີຄວາມແຕກຕ່າງກັນ ເປັນຕົ້ນແມ່ນການຕົບແຕ່ງໜ້າຕາຂອງອາຫານ, ວັດຖຸດິບ, ສ່ວນປະກອບຕ່າງໆ ທີ່ນໍາມາປຸງແຕ່ງ ລວມເຖິງການເອີ້ນຊື່ເມນູອາຫານ, ແຕ່ສິ່ງໜຶ່ງທີ່ສໍາຄັນຕ້ອງປະຕິບັດດ້ວຍຄວາມເອົາໃຈໃສ່ ນັ້ນກໍຄືຄວາມສະອາດໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານໃນທຸກໆຄັ້ງ ແລະ ບົ່ງບອກເຖິງຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງອາຫານລາວທີ່ຄຽງຄູ່ກັບການດໍາລົງຊີວິດຂອງປະຊາຊົນລາວບັນດາເຜົ່າໃນແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນ.
ສະເພາະເມືອງຄຳເກີດມີ 6 ບ້ານເທດສະບານເມືອງ ແລະ ມີ 10 ຫົວໜ່ວຍທຸລະກິດ ໃນງານເທດສະການມີຮ້ານອາຫານພາຍໃນເມືອງ ເຂົ້າຮ່ວມທັງໝົດມີ 67 ລາຍການ ທີ່ນໍາມາແຂ່ງຂັນ. ໃນນັ້ນ, ມີທັງອາຫານຫວານ ແລະ ອາຫານຄາວ, ທີ່ໄດ້ນໍາວັດຖຸດິບມາປຸງແຕ່ງ ເພື່ອໃຫ້ຄະນະກໍາມະການ ແລະ ມວນຊົນໄດ້ຊິມລົດຊາດອາຫານແບບພື້ນບ້ານ. ແຕ່ລະເມືອງກໍໄດ້ສົ່ງຕົວແທນນຳເອົາເມນູອາຫານເຂົ້າຮ່ວມແຂ່ງຂັນເຊັ່ນ: ເມືອງປາກຊັນ ມີ 3 ເມນູຄື: ເຂົ້າຕົ້ມແຊບເມືອງປາກຊັນ, ເຂົ້າໜົມແຊບເມືອງປາກຊັນ, ແຈ່ວໂອດບອນບ້ານທົ່ງ; ເມືອງວຽງທອງ ມີ 2 ເມນູ: ເອາະໄກ່ໃສ່ໜໍ່ສານ, ເອາະປາສ້ອນ; ເມືອງທ່າພະບາດ ມີ 4 ເມນູ: ທອດປາແຫ້ງ, ເຂົ້າຕົ້ມໝູ, ແກງໜໍ່ຫວາຍ, ຈີ່ໜັງເຄັມແກ້ມເຫຼົ້າຂາວ; ເມືອງບໍລິຄັນມີ 3 ເມນູ: ປີ້ງໄກ່ລາດທາປາແດກ, ແຈ່ວໜໍ່ຫວາຍ, ໝົກປາແດກເຄື່ອງ-ລວກຜັກ; ເມືອງປາກກະດິງ 3 ເມນູ: ກ້ອຍປາ, ແກງປາ, ທອດປາແດກ ແລະ ເມືອງໄຊຈຳພອນມີ 7 ເມນູ: ໝົກປາສ້ອນ, ອອບແອບປາມ້ອມ, ຕົ້ມໄກ່ດູກດໍາໃສ່ຫົວໂສມ, ປີ້ງປາພັບໃສ່ໝາກແຂ່ນ, ເອາະໄກ່ໃສ່ເຂົ້າຂົ້ວ, ຜັກລວກ, ຕົ້ມໜໍ່ໄມ້ຂົມ.
ຜ່ານການຊີມລົດຊາດ ຈາກຄະນະກຳມະການ ສາມາດສະຫຼຸບໄດ້ດັ່ງນີ້: ອາຫານແຊບ ຖືກໃຈຂອງຄະນະກຳມະການ ແລະ ໄດ້ຕາມມາດຖານເງື່ອນໄຂ ອັນດັບ 1 ໄດ້ແກ່: ຮ້ານອາຫານຫ້ວຍຕຸ່ນ ຈາກເມືອງຄຳເກີດ, ອັນດັບ 2 ໄດ້ແກ່ ບ້ານ ສົມສະນຸກ ແລະ ອັນດັບ 3 ໄດ້ແກ່ ເມືອງໄຊຈຳພອນ. ສຳລັບປະເພດລາງວັນ: ທີ 1 ໄດ້ຮັບເງິນສົດ 1 ລ້ານກີບ, ອັນດັບ 2 ໄດ້ຮັບເງິນສົດ 8 ແສນກີບ ແລະ ອັນດັບ 3 ໄດ້ຮັບເງິນສົດ 6 ແສນກີບ.