ສ່ວນປະກອບ
- ເຂົ້າໜຽວເຂົ້າໃໝ່
- ເຜືອກ
- ໝາກພ້າວແກ່ (ໝາກພ້າວແກ່ ຈະຊ່ວຍເພີ່ມຄວາມຫວານມັນໃຫ້ລົດຊາດເຂົ້າຫຼາມໄດ້) ຫຼື ກະທິສຳເລັດຮູບ
- ໄມ້ໄຜ່ເຂົ້າຫຼາມ (ເລືອກສະເພາະລຳທີ່ແກ່ເທົ່ານັ້ນ ເພື່ອເວລາເຜົາໄມ້ຈະບໍ່ແຕກ)
- ນ້ຳຕານ
- ເກືອ
ວິທີການກະກຽມ
- ກະກຽມເຂົ້າ: ມ່າເຂົ້າປະໄວ້ປະມານ1-2 ຊົ່ວໂມງ (ສຳລັບເຂົ້າໃໝ່ເທົ່ານັ້ນ), ຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້ນຳເຂົ້າໃສ່ໄຫ ປ່ອຍໃຫ້ສະເດັດນ້ຳ ຈົນແຫ້ງ
- ກະກຽມໝາກພ້າວ: ນຳໝາກພ້າວມາຂູດ ແລະ ຄັ້ນເອົານ້ຳກະທິ ຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້ປຸງນຳກະທິດ້ວຍເກືອ ແລະ ນ້ຳຕານທີ່ຕຽມໄວ້
- ກະກຽມເຜືອກ: ປອກເຜືອກ ແລ້ວນຳມາຝັກ ແລະ ຊອຍເປັນຕ່ອນນ້ອຍໆບາງໆ
ວິທີປຸງແຕ່ງ
- ນຳເຂົ້າ ແລະ ເຜືອກມາປະສົມເຂົ້າກັນ ແລ້ວເທໃສ່ໃນບັ້ງໄຜ່ທີ່ຕຽມໄວ້ໃຫ້ເຕັມ
- ເທນ້ຳກະທິໃສ່ໃນບັ້ງເຂົ້າ
- ນຳໄປເຜົາໄຟ ໃຊ້ເວລາເຜົາປະມານ 2-3 ຊົ່ວໂມງ
- ປອກເປືອກໄຟໄໝ້ ອອກໃຫ້ໝົດກ່ອນຮັບປະທານ (ບາງທ້ອງຖິ່ນ ນິຍົມນຳມາທຸບກ່ອນ ເພື່ອງ່າຍເວລາປອກ)
ສຳເລັດແລ້ວວິທີການເຮັດເຂົ້າຫຼາມເຂົ້າໃໝ່ ສູດພາເຂົ້າລາວ ຢ່າລືມພາກັນລອງເຮັດເບິ່ງເດີ່