ຄູ່ມືການປູກໝາກຖົ່ວຝັກຍາວ
ຮ່ອງນໍ້າຊ່ວຍໃນການໃຫ້ນໍ້າ ແລະ ລະບາຍນໍ້າ ປັກຄ້າງກ່ອນການຍ້າຍປູກ 4,260 ຕົ້ນ/ໄລ່
ຄູ່ມືທາງເຕັກນິກພະຍາດຫ່ຽວຂຽວ
ພະຍາດດີນທີເກີດຈາກເຊື້ອ bacterium Ralstonia solanacearum ທໍາລາຍພືດຈໍານວນຫຼາຍໂດຍສະເພາະພືດຕະກຸນ Solanaceae
ຄູ່ມືທາງເຕັກນິກ 3 ຊະນິດແມງໄມ້ທີ່ສຳຄັນທີ່ເຮັດໃຫ້ພຶດຕິດພະຍາດໄວຣັດ
• ກຸ່ມ MoA ທີ່ເປັນທາງເລືອກເພື່ອປ້ອງກັນການສ້າງຄວາມຕ້ານທານ • ຮັບປະກັນວ່າການສິດພົ່ນແມ່ນທົ່ວເຖິງໂດຍສະເພາະລຸ່ມໃບ • ໃຊ້ອຸປະກອນປ້ອງກັນຕົວໃນເວລາພົ່ນຢາ • ຫຼັງການສິດພົນຕ້ອງລ້າງໃຫ້ສະອາດ
ການເລືອກຊະນິດພືດຜັກ ແລະ ວັດສະດຸມຸງເຮືອນຮົ່ມ (Vegetable Protected Cropping)
ປ້ອງກັນຝົນ ຫຼຸດອຸນຫະພູມ ປ້ອງກັນແດງ
ຄູ່ມືທີ 1: ການກ້າແກ່ນຊາ Guideline no. 1: Tea seedling
ລະດູການທີ່ເໝາະສົມທີ່ສຸດໃນການເກັບແກ່ນຊາແມ່ນຢູ່ລະຫວ່າງ ທ້າຍເດືອນ ກັນຍາ ຫາ ຕົ້ນເດືອນ ພະຈິກ,ໄລຍະນີ້ແກ່ນຊາແມ່ນສຸກດີ ສັງເກດເບິ່ງໝາກຊາຕ້ອງເປັນໝາກທີ່ແກ່ດີ, ເຮົາແກະເອົາເປືອກນອກອອກແລ້ວ ຈະສັງເກດເຫັນແກ່ນຊາທີ່ຢູ່ທາງໃນເປັນສີນໍ້າຕານເຂັ້ມ ແມ່ນສາມາດເກັບມາກ້າແກ່ນໄດ້ ຖ້າໝາກເປັນສີຂຽວ, ສີນໍ້າຕານຍັງບໍ່ເຂົ້າໝົດ ຫລື ເຂົ້າເຄິ່ງໜຶ່ງຍັງບໍ່ເຖິງຂວັ້ນເຮົາຕ້ອງປະໄວ້ກ່ອນ.
ຄູ່ມືທາງເຕັກນິກການກ້າເບ້ຍ
ປະໂຫຍດຂອງການຜະລິດເບ້ຍໃຫ້ດີຂື້ນ> » ເບ້ຍມີຄຸນນະພາບສູງ ສະຫມໍ່າສະເຫມີແລະ ເບ້ຍຕັ້ງໂຕໄດ້ໄວ » ຈັດການຫງ່າຍ » ບໍມີພະຍາດທາງດິນ » ຫຼັງການຍ້າຍປູກ ລ້າງທໍາຄວາມສະອາດແຕະກ້າເບ້ຍກ່ອນນໍາໄປໃຊ້ຕໍ່ » ເຮືອນກ້າເບ້ຍທີ່ມີການປ້ອງກັນຈະຊວ່ຍປ້ອງກັນຄວາມຄຽດທີ່ເກີດຈາກແສງແດດ ຄວາມເສຍຫາຍທີ່ເກີດຈາກຝົນ ແມງໄມ້ແລະ ການແຜ່ລະບາດຂອງໄວຣັດ
ປ້າຍທີ່ຕິດຕັ້ງທີ່ຫ້ອງວ່າການປົກຄອງເມືອງແປກ ແລະ ຕະຫຼາດເມືອງພູກູດ, ປ້າຍບອກທາງໄປຫາສວນໝາກກ້ຽງ
ປ້າຍທີ່ຕິດຕັ້ງທີ່ຫ້ອງວ່າການປົກຄອງເມືອງແປກ ແລະ ຕະຫຼາດເມືອງພູກູດ, ປ້າຍບອກທາງໄປຫາສວນໝາກກ້ຽງ
ສົ່ງເສີມການປູກກ້ວຍທະນີ (ໝາກກ້ວຍນ້ຳ) ໃນແຂວງຊຽງຂວາງ
ກ້ວຍທະນີ (ກ້ວຍນ້ຳ) ແມ່ນໝາກໄມ້ຊະນິດໜຶ່ງທີ່ມີການປູກຫຼາຍຢູ່ໃນທ້ອງຖິ່ນປະເທດລາວ ແຕ່ເໜືອເຖິງໃຕ້ ແລະ ນິຍົມບໍລິໂພກກັນຫຼາຍ, ເນື່ອງຈາກວ່າກ້ວຍທະນີ ເປັນໝາກກ້ວຍທີ່ບໍລິໂພກງ່າຍ ແລະ ມີວິຕາມິນສູງຕໍ່ຮ່າງກາຍຊ່ວຍລະບາຍງ່າຍ ບໍ່ວ່າເດັກນ້ອຍ ຫຼື ຄົົນສູງອາຍຸກໍສາມາດບໍລິໂພກໄດ້ເພື່ອເປັນຂອງຫວານຫຼັງຮັບປະທານອາຫານ
ຊາພູສັນໃນແຂວງຊຽງຂວາງ
ຊາ ມີຄວາມສຳຄັນຫຼາຍດ້ານຕໍ່ຮ່າງກາຍ, ການດື່ມຊາຈະຊ່ວຍໃນການດູດຊຶມເຮັດໃຫ້ມີຄວາມສະຫງົບ, ມີສະຕິ, ປັບປຸງຄວາມຊົງຈຳ, ຫຼຸດຜ່ອນຄວາມສ່ຽງຕໍ່ການເປັນພະຍາດຫົວໃຈ ແລະ ຊ່ວຍໃນການຍ່ອຍອາຫານ ແລະ ເປັນພືດສ້າງລາຍຮັບທີ່ດີໃຫ້ແກ່ປະຊາຊົນ
ການອະນຸລັກປ່າເຫັດທຳມະຊາດ ໃນແຂວງຊຽງຂວາງ
ເຫັດທຳມະຊາດແມ່ນ ຜະລິດຕະພັນເຄື່ອງປ່າຂອງດົງຈາກທຳມະຊາດ ມີສັບພະຄຸນບຳລຸງສຸຂະພາບ, ເປັນຢາອາຍຸວັດທະນະ ແລະ ເປັນອາຫານມີໂພຊະການຈາກທຳມະຊາດທີ່ ປະຊາຊົນໃນທ້ອງຖິ່ນຫາກິນໄດ້ງ່າຍຕາມລະດູການ, ພ້ອມທັງສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ແກ່ປະຊາຊົນຢ່າງຫຼວງຫຼາຍ ໃນແຕ່ລະປີໃນຊ່ວງເຫັດອອກ, ໂດຍສະເພາະແມ່ນເຫັດຫວາຍ ແລະ ເຫັດກໍ່ແດງທີ່ເປັນສີນຄ້າລາຄາສູງ ທີ່ມີການສົ່ງອອກຕ່າງປະເທດໃນແຕ່ລະປີເປັນຈຳນວນຫຼາຍໂຕນ.