ການຫຼາມອາຫານໃນເມື່ອກ່ອນຖືໄດ້ວ່າເປັນອີກໜຶ່ງວິທີທີ່ໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມຊົມຊອບໂດຍສະເພາະ ຊົນເຜົ່າມະກອງ ຊຶ່ງໃນເມື່ອກ່ອນຊົນເຜົ່າມະກອງເຂົາເຈົ້າອາໄສຢູ່ຕາມພູຜາປ່າໄມ້ ແລະ ຂຸດເຜືອກຫາມັນກິນແທນເຂົ້າ, ສ່ວນອາຫານການກິນແມ່ນນິຍົມເຮັດຫຼາມ, ຈີ່ ແລະ ເຜົາ, ມາຮອດປັດຈຸບັນກໍໄດ້ມີການຫັນປ່ຽນມານໍາໃຊ້ໝໍ້ເຂົ້າໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານຫຼາຍຂຶ້ນ ແຕ່ກໍຍັງມີອາຫານບາງຊະນິດທີ່ເຂົາເຈົ້າຍັງປຸງແຕ່ງຄືກັນກັບເມື່ອກ່ອນ ໂດຍສະເພາະແມ່ນ ການຫຼາມໜໍ່ບຸ່ນໜໍ່ສານ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ທ້າວແຫວນ ປະຊາຊົນບ້ານທັບລາວ(ບ້ານຈະລຸ) ເມືອງບົວລະພາ ແຂວງຄໍາມ່ວນ.