ນ້ຳສົ້ມຄວັນໄມ້ແມ່ນຂອງແຫຼວສີນ້ຳຕານ ທີ່ໄດ້ຈາກການເຜົາໄມ້ເພື່ອຜະລິດຖ່ານຫຸງຕົ້ມ ແລ້ວນຳໄປຜ່ານຂະບວນການເພື່ອຜະລິດເປັນນ້ຳສົ້ມຄວັນໄມ້ທີ່ມີຄຸນປະໂຫຍດຫຼາຍຢ່າງ ໂດຍໃຊ້ເວລາປະມານ 90 ວັນຂຶ້ນໄປ, ນ້ຳສົ້ມຄວັນໄມ້ແມ່ນແຫຼ່ງລວມຂອງສານອິນຊີ ແລະ ກົດອິນຊີນັບຮ້ອຍຊະນິດ, ແຕ່ປະລິມານຂອງສານປະກອບ ແລະ ຄຸນສົມບັດຂອງນ້ຳສົ້ມທີ່ໄດ້ມາອາດມີຄວາມແຕກຕ່າງຕາມແຕ່ລະພັນໄມ້ ໂດຍຖືກນຳໃຊ້ປະໂຫຍດໃນຫຼາຍດ້ານດ້ວຍການນຳໄປເຈືອປົນກັບຕົວລະລາຍອື່ນຕາມຄວາມເໝາະສົມ ເຊັ່ນ: ໃນປະເທດຢີ່ປຸ່ນໄດ້ນຳໄປປະສົມກັບນ້ຳ ເພື່ອອາບຈະເຮັດໃຫ້ຜິວໜັງນຽນນຸ້ມ ທັງນຳໃຊ້ເພື່ອກຳຈັດກິ່ນໂຕ ແລະ ທີ່ສຳຄັນຍັງມີການນຳໃຊ້ເພື່ອເປັນສານອິນຊີທົດແທນສານເຄມີຕ່າງໆ. ໃນຄົວເຮືອນກໍສາມາດນຳໄປໃຊ້ເພື່ອກຳຈັດແມງໄມ້ ແລະ ປວກດ້ວຍການນຳໄປປະສົມກັບນ້ຳໃນອັດຕາສ່ວນຢ່າງໜ້ອຍ 1/20 ຫາກເຂັ້ມຂຸ້ນກວ່ານີ້ອາດຈະເກີດອັນຕະລາຍແກ່ຜູ້ໃຊ້ໄດ້.
ນອກຈາກກ່າວມາຂ້າງເທິງແລ້ວນ້ຳສົ້ມຄວັນໄມ້ທີ່ມີຄວາມເປັນກົດສູງ ສາມາດນຳໃຊ້ເປັນຢາກຳຈັດສັດຕູພືດຕ່າງໆໃນພື້ນທີ່ປູກຝັງຂອງຊາວກະສິກອນ, ເພື່ອຫຼຸດຜ່ອນການນຳໃຊ້ສານເຄມີ ແລະ ຕົ້ນທຶນອີກດ້ວຍ, ທັງນີ້ການນໍານ້ຳສົ້ມຄວັນໄຟ 10 ຊີຊີ ປະສົມກັບນ້ຳ 20 ລິດ ເພື່ອຫົດຕົ້ນໄມ້ຈະຊ່ວຍໃຫ້ປະລິມານການອອກດອກຂອງພືດມີຫຼາຍຂຶ້ນ ແລະ ໝາກໄມ້ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນຫຼາຍຂຶ້ນ, ໂດຍຫົດເດືອນລະ 3 ຄັ້ງ. ໃນນີ້ພວກເຮົາຍັງນຳວິທີການນຳໃຊ້ເພື່ອບຳລຸງພືດມາຝາກດັ່ງນີ້:
ທີ່ມາ:http://blog.arda.or.th