ຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ທີ່ມີຄວາມສ່ຽງຕໍ່ພະຍາດຫົວໃຈ ແລະ ຫຼອດເລືອດຕັນຈົນໄປເຖິງຂັ້ນເສຍຊີວິດໄດ້.

ຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ທີ່ມີຄ່ານ້ຳຕານສູງ (Glycemic Index) ທີ່ເຮົາຄວນຈໍາກັດປະລິມານໃນການຮັບປະທານ

     ຈາກບົດຄວາມຈາກ Harvard Health Publishing ລະບຸວ່າ ຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ທີ່ມີທາດນໍ້າຕານສູງ (Glycemic Index) ເຊິ່ງເຮົາຄວນຫຼີກລ້ຽງໃນການຮັບປະທານຫຼາຍຈົນເກີນໄປ ເພາະມັນຈະສົ່ງຜົນເຮັດໃຫ້ສຸຂະພາບຮ່າງກາຍເຮົາມີບັນຫາ ຊຶ່ງອາດສ່ຽງເປັນພະຍາດຫົວໃຈ ແລະ ຫຼອດເລືອດຕັນຈົນໄປເຖິງຂັ້ນເສຍຊີວິດໄດ້.

     ຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ທີ່ມີທາດນ້ຳຕານສູງ ທີ່ເຮົາຄວນຈໍາກັດປະລິມານໃນການຮັບປະທານໄດ້ແກ່:

  • ຜັກ
  1. ມັນຝຣັ່ງ
  2. ກະຣົດ
  3. ສາລີ
  4. ໝາກເລັ່ນ
  5. ຜັກກະລໍາສີມ້ວງ
  6. ໝາກໂຕ່ນ
  • ໝາກໄມ້
  1. ໝາກໂມ
  2. ໝາກນັດ
  3. ໝາກມ່ວງ
  4. ທຸລຽນ
  5. ລໍາໃຍ
  6. ໝາກມີ
  7. ໝາກໝັ້ນ
  8. ໝາກຂຽບ
  9. ໝາກຜາງ
  10. ໝາກພິລາ
  11. ໝາກລິນຈີ່

     ໂດຍອີງຕາມຂໍ້ມູນຈາກໂຮງໝໍແມັດຄໍມິກ ( McCORMICK ) ໄດ້ໃຫ້ຂໍ້ມູນກ່ຽວກັບ Glycemic Index ວ່າ ເປັນດັດສະນີທີ່ໃຊ້ໃນການວັດປຽບທຽບຄວາມສາມາດໃນການດູດຊືມອາຫານ ຊຶ່ງມີຜົນເຮັດໃຫ້ລະດັບນໍ້າຕານໃນເລືອດເພີ່ມຂຶ້ນສູງຂອງອາຫານຊະນິດຕ່າງໆ ໂດຍອາຫານທີ່ມີຄ່າ Glycemic Index ສູງຈະເຮັດໃຫ້ຮ່າງກາຍເຮົາດູດຊືມໄວ້ ແລະ ເຮັດໃຫ້ຫິວໄດ້ງ່າຍ ຢາກກິນອາຫານເພີ່ມຂຶ້ນ ແລະ ຫຼາຍຂຶ້ນຈົນໄປເຮັດໃຫ້ນໍ້າໜັກເພີ່ມຂຶ້ນ ກາຍເປັນຕົ້ນເຫດເຮັດໃຫ້ສ່ຽງຕໍ່ເປັນພະຍາດເບົາຫວານປະເພດ 2 ແລະ ສ່ຽງເປັນພະຍາດຫຼອດເລືອດໃນຫົວໃຈ.

ການຮັບປະທານພືດຜັກທີ່ມີທາດນໍ້າຕານ ຫຼາຍເກີນໄປ ເຮັດໃຫ້ສຸຂະພາບບໍ່ແຂງແຮງ ແລະ ພະຍາດບຽດບຽນໄດ້ງ່າຍ. ດັ່ງນັ້ນຄວາມປ່ຽນພືດຕິກຳການຮັບປະທານອາຫານ, ກ່ອນຮັບປະທານຄວນສຶກສາຂໍ້ມູນຂອງພືດຜັກແຕ່ລະຊະນິດໃຫ້ດີເສຍກ່ອນ ເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ມີປັນຫາຕໍ່ສຸຂະພາບຂອງທ່ານ.

Share