ການປູກ
– ຕັດເອົາເຄືອຍາວປະມານ 20-25 ຊມ, ຝັງທາງກົກລົງດິນເລິກ 10 ຊມ.
ການບົວລະບັດຮັກສາ
– ຫົດນໍ້າໃຫ້ພຽງພໍໃນໄລຍະປູກໃໝ່ໆຈົນກວ່າເຄືອປົ່ງອອກມາແລ້ວຫົດນໍ້າຫນ້ອຍລົງ.
– ຖ້າເຄືອປົ່ງອອກຍາວສາມາດຕັດຍອດອອກເພື່ອໃຫ້ແຕກງ່າຫຼາຍ ແລະ ເລືອຂຶ້ນຕາມຮາວ, ຮ້ານ ຫຼື ຊັ່ງ (ຄ້າງ), ຖ້າຮົ້ວທີ່ແໜ້ນໜາໃຫ້ຂຶ້ນຕາມຮົ້ວກໍ່ໄດ້.
– ສີດຢາໝັກສະໝຸນໄພປ້ອງກັນພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້.
ການເກັບກ່ຽວ:
– ເກັບຍອດ ແລະ ໃບອ່ອນໂດຍໃຊ້ມີດຕັດເອງ.
ການເກັບ ແລະ ຮັກສາໄວ້ກິນຍາວນານ:
– ຜັກຕໍານິນເປັນຜັກທີ່ປູກງ່າຍ, ຮັກສາງ່າຍ ຖ້າບົວລະບັດຕົ້ນໃຫ້ມີຄວາມຊຸ່ມພຽງພໍແມ່ນສາມາດປົ່ງຍອດ ແລະ ເກັບກິນໄດ້ເກືອບຕະຫຼອດປີ.
ຄຸນຄ່າທາງໂພຊະນາການ:
ມີແຄວຊຽມ, ທາດເຫຼັກ, ວິຕາມິນບີ 3 (B3), ວິຕາມິນຊີ (C), ຊ່ວຍປ້ອງກັນການເກີດມະເຮັງ, ຮັກສາພະຍາດເບົາຫວານ, ປ້ອງກັນພະຍາດເລືອດຈາງ, ພະຍາດຫົວໃຈ, ຊ່ວຍບໍາລຸງສາຍຕາ, ບໍາລຸງເລືອດ, ຫຼຸດນໍ້າຕານໃນເລືອດ, ບໍາລຸງຜິວ, ການໝູນວຽນຂອງເລືອດ, ນອກຈາກນັ້ນຍັງມາດແກ້ພິດແມງໄມ້ ຫຼື ສັດກັດຕອດ, ໂດຍສະເພາະທາດເຫຼັກມີຈໍາເປັນຫຼາຍສໍາລັບແມ່ຍິງໄວຈະເລີນພັນ ແລະ ແມ່ຍິງຖືພາ.
ຂໍ້ມູນຈາກ: ປື້ມເນື້ອໃນຄູ່ມືເຝິກອົບຮົມການຜະລິດກະສິກໍາຂອງສະຖານການສຶກສາ