ສ່ວນປະສົມ
• ໝາກແຕງ 4-5 ໜ່ວຍນ້ອຍ (ໝາກແຕງກວາ ຫຼື ໝາກແຕງຂົມ 1 ໜ່ວຍ)
ສ່ວນປະສົມສຳລັບອົວໝາກແຕງ
• ຊີ້ນໝູບົດ 450 g
• ຜັກທຽມ 3-4 ກີບໃຫ່ຍ
• ຫົວຜັກບົ່ວຊອຍ ½ ຫົວ
• ຫອມບົ່ວໃບ 4 ຕົ້ນ (ໃຊ້ໃບເທົ່ານັ້ນ)
• ພິກໄທຂາວ 1 ບ່ວງຊາ
• ເກືອ ½ ບ່ວງຊາ
• ສະອິ້ວ 2 ບ່ວງຊາ
ສ່ວນປະສົມສຳລັບແກງ
• ນ້ຳ ຫຼື ນ້ຳແກງ 6 ຈອກ
• ສະອິ້ວ ຫຼື ນ້ຳປາ ຫຼື ເກືອ 2 ບ່ວງແກງ
• ໝາກເຜັດ 3 ໜ່ວຍ (ໃສ່ຕາມຕ້ອງການ)
• ຫອມບົ່ວໃບ 2 ຕົ້ນ
ສຳລັບ 4 ຄົນ
ວິທີປຸງແຕ່ງ
1. ໃສ່ໝູບົດ, ກະທຽມ, ຫົວຜັກ ແລະ ຫອມບົ່ວໃບລົງໃນຊາມ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ
2. ຖ້າໃສ່ໝາກແຕງນ້ອຍ ໃຫ້ຕັດເຄິ່ງ ແລ້ວເອົາແກ່ນອອກໃຫ້ໝົດ, ຖ້າໃສ່ໝາກແຕງກວາໃຫ້ຕັດຍາວ 5 ຊມ ແລ້ວປອກເປືອກຖ້າແກ່ເກີນໄປ
Umami for days
3. ຍັດໄສ້ມາກແຕງດ້ວຍສວນປະສົມຕ່າງໆ ທີ່ປະສົມກັນໄວ້, ຫຼັງຈາກທີ່ຍັດໄສ້ແລ້ວ ໃຫ້ນຳໄປແຊ່ໃນນ້ຳເຢັນ ເພື່ອຮັກສາຮູບຮ່າງຂອງອົວໝາກແຕງ
Umami for days
4. ເອົານ້ຳໃສ່ໝໍ້ເພື່ອຕົ້ມແລ້ວໃສ່ໝາກເຜັດ, ສະອິ້ວ ຫຼື ນ້ຳປາ ຕາມດ້ວຍອົວໝາກແຕງ, ປິດຝາຕົ້ມໄວ້ຈົນກ່ວາໝາກແຕງ ແລະ ຊີ້ນ ຈະສຸກ
5. ເພີ່ມເຄື່ອງປຸງ ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ລົດຊາດຕາມຕ້ອງການ, ປິດໄຟໝໍ້ ເພື່ອໃສ່ຫອມປ້ອມ ແລະ ຫອມບົ່ວໃບຊອຍຍາວ 3 ຊມ
ຄຳແນະນຳ
• ເພີ່ມແກ່ນໝາກແຕງເປັນສ່ວນປະສົມເພີ່ມເຕີມ, ໃສ່ນ້ຳຕານ ຖ້າຫາກໝາກແຕງຂົມ
• ທອດກະທຽມໂຮຍໜ້າຫຼັງຈາກແກງຮຽບຮ້ອຍແລ້ວ
• ໝາກອຶອ່ອນ ຊອຍ 1 ຈອກ
• ໃສ່ກຸ້ງ ແລະ ໝູ ເປັນສ່ວນປະສົມເພີ່ມເຕີມ
• ໃສ່ຊີ້ນໄກ່ ແທນໝູ
• ໃສ່ໝາກເຜັດ ແລະ ຜັກແພວເປັນສ່ວນປະສົມເພີ່ມເຕີມ
• ສາມາດນື້ງ ແທນການຕົ້ມ ຫຼື ແກງ
ຂໍ້ມູນຈາກ ອາຫານພາກເໜືອລາວ ປຶ້ມສູດອາຫານເຮືອນພັກທ່າເຮືອ
ວີດີໂອຈາກ Easy Food good health by Andy